Minyons Escoltes i Guies de Catalunya - Agrupament Escolta Jaume Caresmar i Mª Antònia Salvà

A.E. Jaume Caresmar i Mª Antònia Salvà

Anem al cau, anem a peu...

Arrodoniments_eslogan

Història de l'escoltisme a Igualada

Creació de l'Agrupament Escolta Jaume Caresmar

El Nadal de l’any 1952, es va crear l'agrupament Escolta Jaume Caresmar a mans de Miquel Ball; amb l’ajuda de Mossèn Còdol, entre d'altres.

Miquel Ball, després d’estar a França una temporada, uns quants mesos al nord de França, a l’Alsàcia. Allà, Miquel Ball hi tenia família i un cosí seu, que era dels Scouts de França el va posar en contacte amb tota aquella gent. Va conèixer el mètode escolta, li va agradar i quan va retornar a Igualada, acabada la guerra, se li va ocórrer muntar un cau.

Miquel Ball Va transformar la SEDAC en l’agrupament escolta. En aquell temps els locals del cau eren als locals de la rectoria de la Basílica de Santa Maria.


Creació de l'Agrupament Guia Maria Antònia Salvà

L’any 1955 es funda l’Agrupament Maria Antònia Salvà de noies guies a mans de Josefina Godó. A Igualada va venir la directora mundial de noies guies Lady Watelayd, originària d'Anglaterra.

L’any 1966 es celebra la primera Festa de Sant Jordi del Cau. Era el primer cop que es trobaven l’agrupament de nois i el de noies junts en un mateix campament i això va portar molta polèmica.


Unió de l'agrupament de minyons escoltes Jaume Caresmar i l'agrupament de guies Maria Antònia Salvà

L’any 1971 l’agrupament de nois escoltes i de les noies guies començaren a fer activitats conjuntes, però no va ser fins l’any 1976 que es van unificar els dos agrupaments; el Jaume Caresmar de minyons escoltes i el Mª Antònia Salvà de noies guies.

A mitja dècada dels 60, amb la reforma educativa van sorgir les branques de Ràngers/ Noies Guies i Pioners / Caravel·les i també es van introduir a l'agrupament igualadí. L'any 1972 es va començar a constituir la nova branca de TRUC. El 1994 s’obre la branca de Castors i Llúdrigues.


 

L'escoltisme ara

El curs 2002-2003 es van realitzar una sèrie d'actes per celebrar 50è aniversari de l'Agrupament Jaume Caresmar.

L’1 d’agost de 2007 es celebren els 100 anys de l’escoltisme. Una cinquantena d’escoltes i  antics escoltes del Cau d’Igualada participen en l’Albada de l’escoltisme a la Tossa de Montbui.

L’any 2008, en una entrevista a Miquel Ball, ens diu que considera que l’escoltisme li ha donat valors com el civisme, el cristianisme, el saber-se espavilar i el compromís per un país i unes persones. L'escoltisme, que trencava amb els grups tancats que hi havia en el moment, és una activitat molt completa, només cal veure la vitalitat que té el cau a Igualada, ara que ja han passat cinquanta-cinc anys.

Miquel Ball ens transmet aquest missatge: els minyons han d'estar Sempre a Punt, fidels als valors ensenyats pels caps i que es diverteixin jugant, convivint i espavilant-se davant de la vida.